THE LOUVIN BROTHERS – RUNNING WILD (GREATEST HITS 1954-1962)

Voor het hier besproken plaatje moeten we ver terug in de tijd, héél ver eigenlijk naar de jaren 1954 tot 1962. In die periode brachten Ira en Charlie Louvin namelijk hun meeste en beste songs uit op plaat als ‘The Louvin Brothers’. Deze Amerikaanse broers, die eigenlijk Lonnie Loudermilk en Charlie Loudermilk op hun officiële paspoort hadden staan, stamden uit Henagar, Alabama en bleven actief in de muziekwereld van 1940 tot 1963 als vertolkers van country- en gospelliedjes. Ze waren ook de neven van John D. Loudermilk Jr., de country- en popzanger die meer dan twee decennia lang heel wat betere countrysongs componeerde en opnam.

Lonnie (Ira) stierf op 41-jarige leeftijd in 1965 samen met zijn echtgenote in een verkeersongeluk en Charlie was 84 jaar toen hij in 2011 aan de gevolgen van pancreaskanker overleed. Tijdens hun lange muzikale carrière zongen ze alle liedjes in close harmony samen, waarbij Ira de tenorstem voor zijn rekening nam en op mandoline speelde, terwijl Charlie altijd de lagere stemregisters zong en daarbij op ritmegitaar speelde.

‘The Louvin Brothers’ speelden jarenlang live in de beroemde ‘Grand Ole Opry’ en ze scoorden de ene hit na de andere in de jaren ’50 en ’60. Toch duurde het tot 2001 vooral de muziekwereld het belang van ‘The Louvin Brothers’ voor de countrymuziek inzag toen de broers werden opgenomen in de ‘Country Music Hall Of Fame’ van Nashville, Tennessee. In de voorbije 50 jaar werden vele van hun liedjes door de beste countryartiesten gecoverd.

Het is dan ook niet meer dan zeer lovenswaardig te noemen dat het notoire Britse platenlabel ‘Jasmine Records’ nu met een “Greatest Hits’-album van ‘The Louvin Brothers’ op de proppen komt. Daarop staan 31 songs die het broederpaar in de periode 1954 tot 1962 als singles op plaat heeft uitgebracht. Het is een document geworden dat als pure muziekgeschiedenis mag worden beschouwd en dus voor alle geïnteresseerden in grondleggers van de countrymuziek een absolute ‘must-have’ is.

(valsam)

 

 

Track Listing
1. IF WE FORGET GOD
2. WHEN I STOP DREAMING
3. PITFALL
4. I DON'T BELIEVE YOU'VE MET MY BABY
5. HOPING THAT YOU'RE HOPING
6. CHILDISH LOVE
7. YOU'RE RUNNING WILD
8. CASH ON THE BARREL HEAD
9. DON'T LAUGH
10. PLENTY OF EVERYTHING BUT YOU
11. THE FIRST ONE TO LOVE YOU
12. CALL ME
13. DOG SLED
14. WHEN I LOVED YOU
15. SHE DIDN'T EVEN KNOW I WAS GONE
16. MY BABY CAME BACK
17. MY BABY'S GONE
18. LORENE
19. RED HEN HOP
20. KNOXVILLE GIRL
21. I WISH IT HAD BEEN A DREAM
22. WHILE YOU'RE CHEATING ON ME
23. MY CURLY HEADED BABY
24. IF YOU LOVE ME STAY AWAY
25. WHAT A CHANGE
26. LOVE IS A LONELY STREET
27. I LOVE YOU BEST OF ALL
28. AIN'T GONNA WORK TOMORROW
29. HOW'S THE WORLD TREATING YOU
30. BROKEN ENGAGEMENT
31. MUST YOU THROW DIRT IN MY FACE

Artiest info
Website  
 

Label: Jasmine Records

video